Crucea Caraiman va fi perla Bucegilor.

Potrivit jurnalistilor de la Stirilor ProTv,

Crucea de pe Caraiman, intrata anul trecut in ”Guiness Book ”, ar putea deveni, in curand, Perla Bucegilor. Primaria, ajutata de guvernul Norvegiei, vor sa investeasca in acest monument circa doua milioane de euro.

In preajma se va construi un heliport luminat noaptea, o terasa suspendata deasupra prapastiilor dar si un muzeu al casei regale, care a facut donatia banii pentru ridicarea impresionantei constructii.

Cea mai inalta cruce din lume este amplasata pe un varf de munte si-a fost ridicata acum 86 de ani la initiativa Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, in memoria soldatilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial.

De atunci si pana azi insa, n-a avut parte de nicio reparatie, iar vremea aspra, dar si cohortele de turisti au lasat urme adanci: crucea a fost vandalizata, are soclul crapat si tencuiala cazuta.

Deasupra prapastiei, va fi construita o terasa suspendata din sticla de pe care turistii pot admira peisajul. De asemenea, ei se vor bucura de wireless, dar si de camere web care transmit imaginile direct pe internet.

Initial, autoritatile si-au propus doar sa repare stricaciunile. Insa, cand au aflat ca norvegienii sunt dispusi sa ii ajute, au extins proiectul.

Dan Manea arhitect: „Peste prapastie am propus structura metalica, o platforma belvedere care sa ne plaseze asa in imponderabilitate fata de munte.

Incaperea de la baza monumentului, care acum foloseste drept magazie, va deveni si ea un punct de atractie: inauntru, pe cele doua nivele, va fi amenajat un muzeu virtual cu panouri digitale pe care vor rula informatiii despre familia regala si despre Primul Razboi Mondial.

Marian Ilie, City manager Primaria Busteni„Tot ce va fi expus acolo va avea o forma virtuala de asa maniera incat sa nu existe tentatii din partea rau-facatorilor, totul va fi virtual.”

Lucrarile de consolidare si modernizare ar urma sa inceapa in vara. Sutele de tone de materiale necasare vor fi carate pe munte cu elicopterul, nu ca acum 86 de ani cand au fost trase de care cu boi.

Pe platou se va ridica un heliport care va fi folosit pentru transportarea materialelor de constructie, iar apoi va putea fi folosit si de turisti iar in caz de urgenta, de salvamontisti. Acest heliport va fi dotat cu sistem de iluminat care va permite aterizarea si pe timp de noapte.

Putinii turisti care astazi ajusesera la Cruce nu pareau foarte entuziasmati de planurile edililor.

Turista: „Aici ar trebui sa vii doar cu rucsacul, nu ne trebuie internet, aici venim sa ne bucuram de natura.

Mihai Toptal agent de turism: „Suntem convinsi ca o sa atragem la Busteni foarte multi turisti, sunt turisti care cunosc monumentul doar din imagini.

Ca sa fie vizibila si noaptea, Crucea Eroilor va avea si un sistem nou de iluminare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s