Nevertebrate care pot supravieţui în spaţiu

O specie nouă de nevertebrate microscopice extrem de rezistente a fost descoperită recent în Antarctica. Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste vieţuitoare pot să supravieţuiască în condiţii extrem de vitrege, inclusiv în spaţiu.

Noua specie, denumită „urs de apă”, face parte din familia Tardigradelor, şi a fost descoperită în timpul unei expediţii ştiinţifice în Victoria Land, o regiune din Antarctica, informează presa britanică, potrivit mediafax.ro. Multe dintre vieţuitoarele identificate de cercetători nu depăşesc o jumătate de milimetru lungime şi trăiau în coloniile de muşchi şi licheni dintr-un crater creat de gheţari străvechi.

Nevertebrate din familia Tardigradelor au fost descoperite anterior în zone montane, la altitudini mari, în zone deşertice şi pe fundurile oceanelor, niciodată însă, până acum, nu au fost găsite în Antarctica. În urma testelor realizate de cercetători, „urşii de apă” au dovedit că sunt cei mai rezistenţi din familia din care fac parte, reuşind să supravieţuiască inclusiv în cadrul unui experiment în care au fost expuşi la mediul ostil din spaţiul cosmic. Ei au devenit astfel singurele vieţuitoare cunoscute care pot supravieţui vidului spaţial.

„Au fost testaţi în spaţiu, în azot lichid, puşi la presiuni mari şi aruncaţi în substanţe chimice foarte toxice, dar ei au rezistat şi erau foarte bine după ce au fost spălaţi cu apă. Oamenii de ştiinţă chiar au obţinut pui din exemplarele trimise în spaţiu în cadrul misiunilor organizate de agenţiile spaţiale din Europa şi America”, a declarat Sandra McInnes, cercetătoare la British Antarctic Survey, care a contribuit la validarea descoperirii.

Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici, „ursul de apă” este un animal răspândit pe tot globul, trăieşte în muşchi şi licheni şi se hrăneşte cu celule de plante sau cu nevertebrate mici. A fost descoperit de cercetătorul italian Robert Guidetti, profesor la Universita degli Studi di Modena e Reggio Emilia.

sursa: Raluca Nitu, YahooNews

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s