Divortul… si in online

Nu scriu acest articol cu scopul de a incuraja sau descuraja divortul.  Vreau doar sa vad despre ce este vorba.

Si, incep cu vremurile demult apuse. Inainte de „89, divortul era descurajat. Comunismul se baz pe familie.” Familia era celula de baza a societatii”. Sigur , cine a trait acele vremuri isi mai aminteste!

Asadar, divortul era considerat o rusine, si, fireste in acele vremuri era descurajat pe toate planurile: politic, moral si juridic. Dupa evenimentele din „89 biserica a devenit mult mai inclinata spre acest aspect al vietii sociale si a incercat prin mijlocele pe care le avea si le are la indemana sa descurajeze divortul. Sigur, unii credinciosi vor spune ca biserica, a descurajat dintotdeauna divortul, ca de altfel si prostitutia, dar pana-n „89 parerea bisericii nu se auzea si nu conta atat de tare in societate.Stiti polemica legata de legalizarea prostitutiei…si, cu toate astea ea exista, functioneaza, creste si se dezvolta in continuare…

Si, vor mai spune, aceeasi oamenii, ca nu doar divortul si prostitutia sunt  blamate de biserica. Cu aceeasi „aplecare” biserica blameaza avortul, si casatoriile intre persoanele de acelasi sex, pentru ca toate sunt contrare moralei crestine.

Eu, unul am o cu totul alta parere in ceea ce priveste rolul bisericii inainte de „89 si dupa „89. Asta e un subiect aparte si ma voi apleca asupra lui intr-un alt articol…

O situatie paradoxala mi-a fost povestita de un amic foarte bun. Era pe la inceputul anilor „90, la facultate, la un curs de logica si argumentatie. Un profesor, care avea doua si care tinea si seminariile, la un curs i- a impartit pe studenti in cele doua grupe una anti- Divort in stanga, pro-Divort in dreapta. I-a pus dupa aceea sa vina cu argumente in sustinerea pozitiei lor, in functie de tabara in care se aflau.  O explicatia a fost ca atunci cand crezi in ceva tinzi sa nu gandesti logic.  Un argument, care s-a multiplicat a fost acela ca: RELIGIA E IMPOTRIVA, fara sa isi mai bati capul cu altele. Repet era in perioada anilor”90…de aici si un paradox: cei care se opuneau divortului erau considerati drept comunisti, ca doar comunistii tocmai il blamau.

Vremea a trecut, discursul religios a mai scazut din intensitate, a  aparut si internetul cu mai multa informatie si cu posibilitati nebanuite pana acum. Cei interesti pot sa-si intocmeasca o cerere de divort si din online, iar opiniile sunt mult mai usor admise.

PS. Inca o complectare as vrea sa mai fac: Imi amintesc de primul curs de sociologia familiei din liceu. Ne-a pus diriginta sa dam, din capul nostru, o definitie a familiei. Primul lucru spus a fost acea definitie din dex. Diriga. a spus ca este o definitie prea comunista. Da, chiar era. Acum nu mai stiu cum e in dex. Insa. la vremea aia, ne arata modul in care gandea societatea romaneasca de atunci. Partea trista este ca studentii de care v-am povestit de anii aceea, inca mai credeau intr-o idee lansata si sustinuta de propaganda comunista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s