Fiecare om actioneaza in functie de interesul propriu

Daca am intelege odata pentru totdeauna ca fiecare om pe care il intalnim actioneaza mereu in functie de interesul propriu (chiar si atunci cand face ceva pentru altii) ne-am scuti de multa suferinta si de multe conflicte.

Orice comportament uman are o motivatie profund intrinseca. Tot ceea ce facem, facem pentru noi insine in primul rand, indiferent cum alegem sa imbracam motivatia comportamentului nostru – chiar si altruismul are o componenta egoista si anume faptul ca pe NOI ne face sa ne simtim bine (ne hraneste ego-ul) atunci cand stim ca am facut ceva pentru altcineva.

In plus, nu are niciun sens sa iei la modul personal comportamentele altora – ei actioneaza pentru ei, ca sa-si satisfaca propriile nevoi si interese si noi suntem cei care alegem sa credem ca ei actioneaza impotriva noastra. De fapt, noi suntem cei care avem asteptarea ca altii sa ne puna pe noi pe primul plan si nu pe ei insisi – oare nu este asta egoism?

Avem asteptari, le cerem altora sa se sacrifice pentru noi, sa renunte la nevoile si dorintele lor doar ca sa ne fie noua bine, iar daca nu fac asta suferim, recurgem la manipulare si santaj emotional, generam conflicte s.a.m.d. Mai ales in relatiile de cuplu sau in cele cu oamenii apropiati este prezent si considerat „normal” acest comportament – invinovatirea altora ca nu ne satisfac dorintele si nevoile noastre egoiste.

Fiecare om a venit pe lume ca sa-si traiasca viata ecologic insa in acord cu sine insusi, cu dorintele si nevoile sale, fie ca tie iti place sau nu asta. Nimeni nu-ti datoreaza nimic si nici nu trebuie sa traiasca in asa fel incat sa-ti fie tie bine. In momentul in care vei intelege cu adevarat acest lucru, te vei elibera de multa suferinta inutila.

Straduieste-te sa ai asteptari doar de la tine insuti, traieste in acord cu ceea ce iti dicteaza constiinta si elibereaza-i pe ceilalti de povara a trai in asa fel incat sa-ti faca tie pe plac. Am trai cu totii mult mai bine daca ai alege sa gandesti si sa traiesti in acest fel.

Sursa: Ursula Yvonne Sandner

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s