Investitie: Rubarba

Un sociolog din Târgu Mureș a înființat, la Nadeș, prima plantație de rubarbă din România.

În urmă cu trei ani, sociologul Mircea Munteanu înființa plantația, cu rădăcini aduse din Germania, dar care nu s-au adaptat, în totalitate, la condițiile de climă.  Acum, cultivă rubarbă pe o suprafață de 7.000 mp, fără a utiliza niciun fel de îngrășăminte.

Pentru această toamnă, Mircea Munteanu și-a propus să ajungă la o plantație de câteva mii de bucăți pe care să le cultive în câmp deschis sau să le vândă celor interesați să pornească o astfel de afacere, despre care afirmă că este una rentabilă.

Mircea Munteanu a explicat, pentru wall-street.ro, că investiția inițială a presupus achiziția plantelor, care au costat 1.200 de euro, și cheltuieli de întreținere și plantare, până în prezent bugetul alocat ridicându-se la aproximativ 6.000 de euro.

Din cauza neadaptării soiurilor aduse din Germania, până acum investitorul a recuperat doar jumătate din investiție.

“Rubarba în sine este o afacere rentabilă. De pe o singură plantă poți culege între 2,5 și 3 kg de pețiol pe an. Pe un hectar cultivi în medie 10.000 de plante, iar pe un kilogram poți obține în jur de un euro. Asta înseamnă la un calcul simplu 20.000 de euro pe hectar pe an. În plus, rubarba necesită lucrări minime, nu este atacată de dăunători, iar zece ani tot recoltezi”, a mai spus Mircea Munteanu, pentru wall-street.ro.

Producția obținută la Nadeș este vândută cu 4 lei pe kilogram, printre clienți numărându-se restaurante, fabrici de dulceață sau persoane care sunt interesate de un astfel de business

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s