Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și din nordul Olteniei au fost incluse pe lista celor mai amenințate situri culturale din Europa, potrivit stiri.tvr.ro.
Lista a fost prezentată la Congresul moștenirii culturale, dedicate conservării patrimoniului, care a avut loc la Viena.
Bisericile de lemn românești au fost construite în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. În interior sunt picturi pe lemn și fresce. Din păcate, în ultimele decenii au fost abandonate și acum se află într-o stare avansată de degradare. În prezent se află în proprietatea a 60 de parorhii ortodoxe, iar lista cu cele mai importante șapte biserici de lemn care trebuie salvate a fost alcătuită de fundația Pro Patrimonio.
Anul acesta, pe lista obiectivelor culturale aflate în pericol se mai află Teatrul Bourla din Anvers (Belgia), cartierele istorice Dolcho şi Apozari din Kastoria (Grecia), citadela din Alessandria (Italia), clopotele Palatului naţional din Mafra (Portugalia), cartierul „social” din Cerniakovsk (Rusia), construit de arhitectul german Hans Scharoun în 1924, şi sinagoga din Subotica (Serbia), mai arată cei de la stiri.tvr.ro