Tendintele de pe piata imobiliara

Sunt persoane care isi da cu parerea despre piata imobiliara. Multi sunt specialist in imobiliare, acum ! Am auzit pe niste amicii discutand ca acum un an si-a cumparat un apartament, iar o sora si-a inchiriat casa si curtea. Acum, daca ne apucam sa vorbim despre: tendinte in piata imobiliara,  doar vom face niste presupuneri. Fiecare din noi isi da doar cu presupusul, nimeni nu are date reale despre viitorul acestei piete.

Acum sa imi dau si eu cu parerea:

1. In acest an, 2014 piata imobiliara, cred ca isi va reveni! dar, nu va mai fi cea fost inainte de declanasrea crizei! Asta e o certitudine. Tendinta pe care am observat-o in ultima vreme este in general de crestere! Parerea mea este ca a trecut criza si sigur piata imobiliara isi revine inct-incet

2. Acum nu pot sa nu zic si de pesimisti care cred ca piata imobiliara va continua sa scada si mai mult. Ei spun ca pretul real al unui apartament este intre 15.ooo si 25.ooo de mii euro, maxim. Ei aduc si exemple diversele licitatii, unde se cumpara apartamente si cu 20 de mii de euro (sunt acelea scoase la licitatie de banci din cauza ratelor neplatite).

Daca ne uitam strict la viitor, am putea spune ca oricare dintre cele 2 presupuneri poate fi adevarata. In fapt, aceiasi oameni au pronosticat acelasi lucru si-n trecut. Si-n 2013 piata trebuia s-o ia la vale sau sa-si revina. Si-n 2012, si-n 2011…

Care ar fi adevarul, va veti intreba, desigur? Pai o stire care a circulat mai demult ne spune exact are sunt tendintele (vezi: Hotnews). Pe scurt: nici n-a explodat, nici n-a scazut. Diferentele sunt foarte mici, ele putand  fi calculate cu exactitate doar daca ne raportam la cursul leu-euro (sau leu-dolar).

Ce deducem noi e ca Piata, per ansamblulei, este stabila de ceva ani. Preturile au cazut foarte mult in perioada 2009-2010, deoarece  ele crescusera in anii anteriori foarte mult. Nu trebuie uitat faptul ca exista  oameni care si-au achizitionat locuinte prin 2008, anul maxime cresteri, si care dau un sac de bani(rata) pe ele. Acestia nu le-ar vinde, in viitorul apropiat, deoarece paguba ar fi uriasa.

In alta ordine de idei, nici cumparatorii nu-s decisi ce sa faca, ar cumpara si n-ar cumpara, parca ar mai astepta.

Trebuie sa mai remarc faptul ca acum incepe sa se vada „lipsa” din perioada anilor 90: intre 1990 -2000 s-a construit putin, extrem de putin, iar acelea de dinainte de 1977 sunt inca periculoase (nu toate), pentru ca nu au fost consolidate, asa ca multi se orienteaza spre cele noi. Cele vechi-vechi, din centru, sunt mai mult oferite spre inchiriere, nu spre vanzare. Acolo nu putem spune ca pretul scade sau creste…

Daca ar fi sa dau un pronostic, eu unul, m-as abtine!dar, as avea in vedere 3 aspecte pentru acest an:

1. In primul rand 2014 e an electoral, asadar exista teoretic posibilitate unor cresteri de salarii si de pensii, dar efectul in piata imobiliara ar fi unul mai mult psihologic, deoarece cresterile nu v-or fi semnificative. Totusi, s-ar putea aceasta crestere sa  genereze inflatie…

2. S-ar putea debloca niste lini de creditare, care ar duce la o mica crestere a preturile. Bancile, oricat de mult ar incerca sa crediteze, tot nu se va ajunge ca in perioada de varf.

3. Este o noua generatie, care nu mai doreste neaparat sa aiba o casa in proprietate,

de aceea pretul de cumparare al locuintelor ar putea ramane constant, insa va creste nitel pretul chiriilor

Ce sfat va dau? Sfatul cel mai bun: informati-va. Trebuie sa va asumati o decizie, indiferent care e aceea si daca sunteti in situatia de a inchiria o va las un link : http://www.titirez.ro/inchirieri-garsoniere/bucuresti/dristor , poate gasiti ceva pe placul si buzunarul vostru!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s