La ora actuală, învățământul de astronomie din România cunoaște un bizar paradox. Tinerii români care participă la olimpiadele internaționale de astronomie și de astrofizică se întorc adesea acasă cu medalii de aur, de argint sau de bronz. Pe de altă parte, învățământul de astronomie oficial de la noi din țară este aproape inexistent. În prezent, mulți copii pasionați de astronomie participă la concursuri sau se pregătesc în timpul lor liber, încrezători că, în viitor, vor putea studia astronomia și vor ajunge într-un institut de cercetare. Dar astronomia nu prea se mai studiază nici măcar la facultate, iar statul român riscă să rămână în urmă și de această dată. Într-un viitor în care explorarea spațială devine tot mai importantă la nivel global, este probabil ca, în curând, tot mai multe meserii să aibă legătură cu astronomia și astrofizica, însă România nu va avea specialiștii necesari pentru a juca un rol-cheie în aventura spațială.
Cătălina Negoiță are 12 ani, este elevă la Școala Gimnazială „Sfântul Vasile” din Ploiești, iar de curând a câștigat premiul „Micul Astronom” în cadrul celei de-a cincea ediții a concursului „Ziua Astronomiei”, organizat de Asociația Secular-Umanistă din România.
Cătălina tocmai a terminat clasa a V-a, an în care a studiat la școală și fizica. Deoarece profesoara le-a prezentat și informații despre cosmos în cadrul orelor de fizică, a început să îi placă foarte tare astronomia și să caute informații pe internet despre evenimentele astronomice. Așa a aflat că la anul vor fi două eclipse de Soare (în martie și în septembrie, vizibile în diferite regiuni ale lumii) și că tot la anul va putea observa cu ușurință planeta Uranus deoarece ea se va afla în opoziție față de Soare, fața planetei fiind luminată complet de acesta.
„Mi-a plăcut în mod special felul în care ne-a prezentat. Ne-a arătat imagini cu planetele, cu universul, cu stelele, ne-a povestit despre fiecare fenomen în parte”, spune Cătălina despre profesoara sa de fizică.
Își amintește că a fost interesată de stele de când era mică: „Mi-a plăcut să privesc cerul înstelat și să grupez stelele în diferite forme. Locuiesc și la casă, la țară, și acolo se vede foarte frumos”
Mi-ar plăcea să studiez stelele și poate o să ajung și la NASA”
La concursul „Micul Astronom”, Cătălina a câștigat un set de cărți și un telescop: „Mi-am planificat ce o să fac cu fiecare. Cărțile mă vor ajuta să învăț despre fenomenele astronomice, iar cu telescopul sper să am posibilitatea să observ fenomenele astronomice din viitor. Până acum nu am văzut nicio eclipsă, nu am văzut cum este și de aceea sunt foarte curioasă”.
În trecut, a participat și la concursul „Cassini”, în cadrul căruia a realizat un eseu despre un satelit al planetei Saturn: „La acest concurs am luat premiul III. Am îmbinat literatura cu științele exacte și a ieșit o compunere interesantă despre satelitul lui Saturn”.
„Mie îmi place foarte mult astronomia și mi-ar plăcea să aflu cât mai multe informații despre elementele cosmice și, de ce nu, când voi fi mare, poate o să lucrez în cercetare. Mi-ar plăcea să studiez stelele și poate o să ajung și la NASA. Să fii astronaut este, de asemenea, o meserie foarte frumoasă, deoarece poți să ajungi pe Lună, pe alte planete”, povestește ea.
Cătălina își dorește să meargă la un liceu unde va studia științele exacte: „Mă gândeam să merg la o clasă de real, poate la matematică cu științe [științele naturii – n.r.], și de asemenea de limbi străine”.
În viitorul apropiat, i-ar plăcea să călătorească în Norvegia ca să urmărească eclipsa totală de Soare din 2015: „Părinții mei sunt mulțumiți, mă felicită și au încredere în mine că voi reuși să fac ceva cu această meserie, astronomia”.
Anul trecut, competiția „Micul Astronom” a fost câștigată de Ștefan Moldovan, un băiețel de numai 7 ani din orașul Gherla, județul Cluj. În videoclipul său de prezentare, băiatul extrem de pasionat de astronomie vorbește despre planete, despre stele și explică de ce astronomia este diferită de astrologie, aceasta din urmă fiind o „falsă știință”.
SURSA: YahooNews