MURE: 50.000 euro la hectar

Un fost primar dintr-o comună argeșeană crește mure, de pe urma cărora obține un venit anual de 50.000 de euro la hectar .

Și asta în condițiile în care cheltuielile anuale cu o plantație de un hectar nu sunt mai mari de 5.000 de euro.

Fost primar în perioada 1996 – 2000,  Teodor Toader din comuna argeșeană Leordeni s-a apucat să cultive mure în urmă cu opt ani.  Acum, a ajuns să dețină șase hectare cu mure, trei la maturitate și trei plantate recent.

Chiar dacă profitul este unul semnificativ, investiția inițială necesară înfințării unui hectar cu mure se ridică la 10.000 de euro. De asemenea, ca să ajungă la vârful producției, este necesară o perioadă de patru ani de la plantare.

”Eu sunt singurul în România care am adevăratul soi Thornfree, ținut de americani la mare secret. Am obținut cu greutate câțiva butași de la singura persoană care a adus vreodată Thornfree în România. Între timp doar eu m-am ținut de treabă. Ce vedeți pe piață drept Thornfree e de fapt mur românesc fără spini. Un fruct de acesta, de păcăleală, are 60% din mărimea murelor mele”,  a explicat fermierul pentru agorintel.ro.

Anul trecut, fostul primar a obținut o recoltă de 20 de tone la hectar, toată culeasă manual, în perioada iulie –septembrie.

Producția a luat calea intermediarilor, un kilogram de mure fiind vândut de  Teodor Toader cu 14 lei.  Chiar dacă este mulțumit de prețul cu care își vinde recolta, fermierul susține că în supermarket, prețul pe kilogramul de mure poate depăși 100 de lei.

 

3 comentarii

  1. 20 tone /ha = 20 x 1000kg / ha
    20 x 1000 kg x 14 lei /5 lei un euroi=56 mii euro.
    Cat l-au costat insa lucratorii? cate fructe poate culege un om pe zi? 3-5kg maxim. Eu dupa 1/2kg de mure culese (si mancate, imi pierdeam rabdarea, si dura 1-2 ore…) Sa zicem ca la 5kg pe zi – a avut 4.000 zile de munca. In 6-8 sapt. cat dureaza perioada de recoltare, inseamna ca a avut peste 100 de persoane la lucru. Sa dea salariu de 1000 lei pe luna la acesti oameni ( adica minim pe economie plus impozit si asigurai la stat) inseamna aprox 35 mii euro numai forta de munca.
    Adaugam costuri cu lucrari de primavara/toamna: tuns, curatat, ingrasaminte pt adaptare sol, transport ….. si nu, nu iese asa de profitabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s