Un raspuns

Rabi Elazar,notabilul din Bartota,sustinea:
,,Da-i din al Lui caci tu si ce e al tau tot ai Lui sunteti. Asa la regele David e scris: Dar de la tine sunt toate si cele primite din mana ta ti-e ti-am dat”(Cronici I 29;14)
Rabi Simon zicea: ,,Cel ce se plimba si repeta cele invatate si intrerupe gandurile ca sa spuna ce frumos este pomul acesta, ce frumos e ogorul acesta,acesta isi primejduieste viata.”

Ideea lui rabi Elazar este pentru a da ofrande.
___Textul ne spune ”caci tu si ce e al tau tot ai Lui sunteti”.Ideea este ca ceea ce are omul obtinut este prin puterea Divinitatii.
Rabi Ovadia din Bartenura sustine ca aici vorbim de ofrande si binefaceri.
Rabeinu Iona sustine ca versetul se refera la avere,ca omul sa nu stea pasiv cand trebuie sa dea ajutor.Banii pe care-i poseda sunt in depozit la el.Divinitatea i-a acordat un credit din care si el poate folosi,dar trebuie sa se bucure cand poate fi de folos cuiva.Caci de la EL parvine totul.
Rasi considera ca cine uita din cele invatate este singur vinovat.
Aici ne gasim numai in fata unui avertisment,caci in mod normal un om ce intr-adevar e ocupat cu cele invatate si intilneste o planta frumoasa si bine intretinuta,o va lauda.In cele mai multe cazuri el isi intoarce gandurile dupa parasirea locului.
Rabi Arie sustine ca e permis a-si intrerupe gandul numai cand acest lucru este necesar si din aceasta cauza versetul este un avertisment.

Misna 8,
Rabi Dustai bar Ionai sustine in numel lui rabi Meir:
,,Cel ce uita ceva din cele invatate,scriptele il socotesc ca fiind vinovat de moarte. Pazeste-te si fereste cu ingrijire sufletul tau ca sa nu uiti lucurile pe care le-au vazut ochii tai”(Deuteronom 4;9).
Cazul este diferit atunci cand intelesul este mai dificil,la aceasta spune versetul:”Si ca sa nu se departeze din inima ta in toate zilele vietii tale.”Deci,el este vinovat numai atunci cand isi scoate(invatatura)cu dinadinsul din inima sa.
Rabi Ovadia din Bartenura explica textulin sensul ca cine uita textul invatat pentru ca nu l-a repetat,ca sa-l poata tine minte,ese vinovat.Exista o diferenta in a uita fara voie si a uita cu premeditare.Daca a uitat intrucat invatatura ii era prea grea,desigur ca nu e vinovat.
Rabeinu Iona sustine ca o invatatura trebuie repetata de multe ori si in acest fel nu se poate uita,caci altfel inseamna ca nu-l intereseaza.Omul trebuie sa se straduiasca asa cum se straduieste sa nu-si piarda averea.Tot asa sa nu piarda cele invatate.

Noi, nu suntem evrei,asa ca,nu suntem obligati sa invatam Tora,sau sa respectam cele 613 Legi,care au fost date fiilor lui Iaacov,Israel,dar suntem obligati sa respectam cu aceeasi strictete cele 7Legi,numite Legile lui Noah(Noe),plus de acestea,legile morale,care sunt numite si Legile nescrise,pe care ar trebui sa le cunoasca chiar si un pustan sau o pustoaica,dar din pacate,observ tot mai mult ca,aceste reguli morale nu sunt respectate nici macar de Adulti, atunci, ce asteptari sa mai avem de la tinerele generatii?!!
Acestor tineri, nu le-am oferit nici macar sansa de a alege,deoarece i-am indoctrinat direct in ale democratiei,si nici nu ne-am obosit sa le aratam sau sa le descriem in linii mari,ceea ce am trait noi si parintii nostri,sa nu mai vorbesc de bunici sau strabunici!Nici nu este de mirare,de ce am ajuns in acest stadiu de haos si prostitutie!!Cum bine vad si pe aci prin virtual,multa palavrageala de doi lei,oameni maturi se lanseaza in niste discutii fara sens,iar printre acestia se gasesc si foarte multi care fac parte din : ”Spuma” societati, profesori-profesoare, educatoare, preoti si preotese,s.a.m.d..Mai sa fie…!Oameni far de minte,care vor sa para Filozofi! Hmm…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s