Bilanturile anului 2012

 

 La fiecare sfarsit de an se fac bilanturi, clasamente, se nasc sperante, se fac planuri pentru Noul An. Ce mi-a sarit mie in ochi, azi, citind presa pe net , deci in online , a fost bilantul clasamentul intocmit de cei de la Transparency International.

Noua Zeelandă, Danemarca si Finlanda  sunt tarile cel mai puţin corupte  din lume, iar la polul opus se afla Coreea de Nord, Afganistanul şi Somalia,ac fiind cele mai corupte tari de pe planeta. Asa arată “Indexul Corupţiei”, dat publicităţii de cei de la Transparency International.

Indexul, dupa care se intocmeste clasamentul,pentru anul 2012,si in general, arată că faptele de corupţie cu care s-au confruntat cele 176 state luate în calcul au fost : şpagile, nepotismul,conflictele de interese, exploatările şi licitaţiile dubioase.Va sun cunoscut :)

România, desigur ca este si ea prezenta, se află la undeva pe la mijlocul topului cu un scor de 44, comparativ cu Bulgaria -41 sau  Italia -42 .

În privinţa gradului de corupţie, România are acelaşi scor si se afla la egalitate cu state precum  Arabia Saudită si Kuweitul. Eu zic ca nu sta nici bine, dar nici rau ! Sigur este loc si de mai bine, dar tine de vointa politica a noului guvern instalat de curand, in Platul Victoria si de reformarea reala a justitiei.

Clasamentul  corupţiei arată că, la nivel mondial, 70% din totalul ţărilor luate în calcul au înregistrat un scor mai mic de 50 când a venit vorba de gradul de corupţie, punctajul mediu de corupţie fiind de 43.

Majoritatea ţărilor din Europa de Est au adunat un scor mai mic de 50 în privinţa gradului de corupţie.Era firesc, perioada comunismului inca mai influenteaza societate si justitia, din tarile respective. În schimb, dintre ţările din Vestul Europei majoritatea au obţinut punctaje mai mari de 50. Cel mai mic scor, nicio srpriza pentru mine, l-a obţinut Grecia – 36.

“Indexul Corupţiei” este un clasament realizat anual de Transparency International. In cadrul clasamentului sunt analizate 176 de ţări ale lumii şi guvernele lor, punctând nivelul corupţiei la nivel administrativ de la 0 la 100 unde 0 înseamnă “corupt total”, iar 100 “curat total”.

Sursa acestei postari este :www.gandul.info

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s