Despre bijuterii nu este primul articol pe care il scriu si cu siguranta nu va fi nici ultimul. Imi plac tare mult bijuteriile, fie ca sunt din argint, din paltina sau dina aur. Imi place sa port o bijuterie gen lantisor sau bratara . imi plac bijuteriile si cand le vad la altii. In opinia mea nu este nicio rusine ca un barbat sa poarte o bijuterie. In fond de ce ar fi rusdinos sa porti verigheta pe deget.
Voua, ce bijuterii va plac? Verighetele le purtati?
Inca din vechime lumea a apreciat bijuteriile. Bijuteriile foarte scumpe si decorate cu pietre pretioase. Cu siguranta ca doamnele si domnisoarele sunt pasionate de bijuterii si vor sa aiba cele mai frumoase bijuterii, dar bijuteriile speciale cum sunt verighetele reprezinta mai mult decat o pasiune.
Verigheta, ca tot a venit vorba despre ea este cel mai cunoscut si frumos simbol al iubirii dintre o femeie si un barbat, Verigheta, simbol al unirii ca sot si sotie, are o istorie misterioasa si destul de cunoscuta in vechime.
Inceputurile, il gasim intr-un desert al Africii de Nord, unde inflorea o stravechea civilizatie egipteana. Pe intregul cuprins al campiilor fertile de-o parte si de alta a Nilului, unde binele si raul, reprezenta pentru supusi faraonului viata si norocul. Aici, spune legenda s-a realizat primul inel de nunta (actaual verigheta de nunta a zilelor noastre). Si, tot legenda mai spune ca el a fost modelat din plantele. Plante care cresteau pe malurile Nilului. Papurisul, rogozul si papura, crescute impreuna cu mai cunoscutul papirus, erau impletite si rasucite in inele, dar si in bratari.
Inelul, desigur, este un cerc, iar cercul pentru vechii egipteni a fost simbolul eternitatii, la fel cum este si in cazul multor culturi stravechi. La fel ca timpul nu se poate spune un inceput exacat si, nici nu poate fi vorba de un sfarsit. Este la fel ca si viata. Un cerc ce se intoarce la sine insusi. Gaura inelului nu e doar un spatiu, el simbolizand o poarta, o usa ce sta mereu deschisa catre evenimente ce vor fi cunoscute sau nu.
Inelul si modalitate in care un barbat il daruia a fost, de la inceput asociata cu iubirea. Sentimentul cel mai valoros, dintre toate, ce a luat caracteristicile unui cerc, pentru ca va dura o eternitate.
Egipteni purtau acest inel asa cum si noi il purtam azi, pe cel de-al treilea deget al mainii stangi. Deoarece se credea ca vena din acest deget ar avea legatura directa cu inima. Legenda a fot preluata si de greci, dupa ce au cucerit Egiptului in 332 I.C de catre ostile lui Alexandru cel Mare. De la greci a ajuns, mai tarziu la romani, care i-au pus numele acestui deget: „vena amoris”(in latina inseamna „vena iubirii”).
Cand in lume a aparut arta metalurgiei si a inceput dezvoltarea fireasca au aparut si inelele din diferite materiale. Inele de nunta avea fixate pe ele pietre pretioase asa cun s-a putut vedea in mormintele egiptene.
In Roma veche se folosea cel mai des fierul spre deosebire de alte locuri unde cuprul sau bronzul era materialul preferat. dar rugina era o problema.
De atunci si pana in zilele noastre verigheta si-a pastrat semnificatia, dar materialele din care sunt realizate au fost inlocuite. De la argintul folosit in sec. al XVII-lea in Anglia si Franta, pana la aurul si platina din care sunt confectionate, in zilele noastre.
Daca tot am vorbit de simbolul iubiri va invit sa vedeti o colectie de verighete din aur alb si galben de pe site-ul Royal Diamonds.
PS. articole interesante gasiti si aici